Protest în fața Primăriei Alba Iulia împotriva lui Rareș Buglea. Unde se afla în acel moment consilierul local

2352

Aproximativ 50 de romi, majoritatea din Cluj, București sau Târgu Mureș, au venit joi, începând cu ora 15.00, în fața Primăriei Alba Iulia, pentru a protesta împotriva declarațiilor făcute de către consilierul local Rareș Buglea la adresa femeilor rome. În același timp, Buglea se întâlnea cu romii din cartierul Lumea Nouă, unde reprezentanții comunității spun că au un respect deosebit pentru consilierul local, pentru că de fiecare dată când au o problemă el încearcă să o rezolve. Ei mai spun că nu au discutat  despre afirmațiile făcute de Buglea și că femeile din comunitate nu au ieșit la protest și nu s-au simțit jignite. 

La protest au participat persoane din Cluj, București, Târgu Mureș și Alba Iulia, femei din comunități de romi și activiști independenți. Protestatarii au purtat pancarte pe care erau scrise mesajele „Vrem alegeri fără discriminare, rasism, misoginism”, „Buglea nu avem nevoie să ne spui când și cum să facem copii!”, „Sterilizarea este crimă împotriva umanității”, „Femeile pot decide singure pentru ele”, „Vasectomie pentru Buglea Rareș”, „Drepturi egale indiferent de culoare” sau „E corpul meu, e alegerea mea”. Aceștia au strigat „Rușine să vă fie, rasiști în Primărie”, „Jos rasismul”, „Să vină primarul” sau „Buglea nu uita, alegerea e a mea”.

Reamintim faptul că în data de 8 aprilie Primăria Alba Iulia a organizat un eveniment cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor. Cu acest prilej Rareș Buglea a fost invitat ca moderator al evenimentului. „Gestul de a-l invita pe Rareș Buglea ca moderator al unui eveniment dedicat romilor reprezintă din partea autorităților locale un act de sfidare și de ignoranță la adresa valorilor democratice și drepturilor omului pe care România le-a adoptat odată cu aderarea la Uniunea Europeană. Rareș Buglea a fost acuzat de rasism în anul 2013 și amendat cu suma de 8.000 lei de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru declarația sa”, au transmis organizatorii protestului.

„Dorim în primul rând sancționarea simbolică și politică a lui Rareș Bogdan pentru declarațiile sale. Vrem disocierea colegilor de partid față de astfel de discursuri, vrem să ne spună <noi suntem împotriva unor asemenea declarații> și vrem excluderea lui Rareș Buglea din PNL. Este foarte important ca în contextul alegerilor locale să nu încurajăm astfel de discursuri”, a transmis Carmen Gheorghe, președinta Asociației E-Romnja (Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome).

Primarul Mircea Hava le-a transmis celor prezenți doar că le-a aprobat protestul pentru că este dreptul acestora.

Suntem ținta unor instigări la ură, rasism și misoginism fiind în același timp ignorate contextele istorice, sociale și economice sau rasismul instituțional de care ne lovim în fiecare zi în accesul la serviciile de sănătate. Drepturile reproductive sunt în pericol. Segregarea în spitale vulnerabilizează femeile rome, lipsa accesului la educație sexuală și mijloace contraceptive gratuite afectează toate femeile din România indiferent de etnia sau clasa din care provin. Nu doar pe noi femeile rome dar în general pe toate femeile aflate în situații vulnerabile, la risc de sărăcie sau care nu întrunesc <standardele> unor politicieni iresponsabili. Astfel de declarații nu trebuiesc tolerate”, au transmis reprezentanții Asociației E-Romnja.

Protestul din fața Primăriei Alba Iulia a fost organizat de Asociația E-Romnja (Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome) cu sprijinul partenerelor și partenerilor săi. Acțiunea a avut loc în contextul recentelor declarații ale lui Rareș Buglea, consilier local și membru PNL.

CE FĂCEA RAREȘ BUGLEA ÎN ACEST TIMP: 

Foto: Alba 24
Foto: Alba 24

În timp ce la Primăria Alba Iulia se făcea protest cu persoane aduse din Cluj, București sau alte județe, consilierul local Rareș Buglea se întâlnea cu romii din Lumea Nouă.

Potrivit reprezentanților comunității, consilierul îi vizitează destul de des. Ei spun că nu au participat la niciun protest organizat până în prezent împotriva lui Buglea și mai mult, nici nu au auzit până de curând de Organizația Femeilor Rome.

Mai mult, spun că au un respect deosebit pentru consilierul local, pentru că de fiecare dată când au o problemă el încearcă să o rezolve.

Întâlnirea de joi a avut ca temă terenul de fotbal care urmează să fie amenajat de Primăria Alba Iulia în zona respectivă, dar și alte probleme pe care le întâmpină în fiecare zi romii din oraș.

„Este o miză foarte mare acum în campanie. Alții fac campanie și proteste, le maschează ca și niște acțiuni, voi nu dați niciodată ascultare la așa ceva, n-o să vă ia nimeni de proști așa cum cred ei acum că au adus romi din altă parte să scandeze la Alba Iulia. Romii din Alba Iulia sunt aici și au nevoile lor”, le-a spus Rareș Buglea celor peste 30 de oameni care l-au întâmpinat.

După ce fiecare și-a spus doleanțele, Rareș, însoțit de o parte dintre cei prezenți, s-au îndreptat spre locul unde urmează să fie amenajat terenul de fotbal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here